basis recept voor normale cupcakes!

13-06-2014 19:25


hier het basis recept voor de normale cupcakes!

Ingrediënten :



  • 125 Gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 Gram kristalsuiker
  • 125 Gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 Eetlepels melk op kamertemperatuur
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
*************************************************************************************

 Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het
midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.

Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar.

Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op
kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine
blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal
en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk precies zodat de cupcakes goed bakken.

Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2
eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

Beslag maken

Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is gekomen. Dit
betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is
voor gebruik (niet smelten). Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje
voor beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge
snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt
je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door
elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de
eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen.
Mix het beslag goed door met de mixer op
middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel
toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een
hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1
minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een
luchtig en glad beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin
de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk.
Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren
cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de
lepel in het vormpje.


Bakken

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het
rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond
draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25
minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur als de cakjes aan het bakken zijn niet, anders
zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je
met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar
zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de
cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten
prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na
5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is.
Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes
verschillen met de door ons aangegeven baktijd.

Afkoelen

Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes even een
minuut in het bakblik zitten.

Terug